Belang van goede voeding en beweging

Jong geleerd is oud gedaan. Op Het Kofschip besteden we dan ook aandacht aan gezonde voeding. We doen mee aan Het Nationaal Schoolontbijt, de Klasselunch en geven smaaklessen waarbij kinderen leren waar eten vandaan komt. Daarnaast hebben we een actief sportprogramma zoals hier beschreven. We zijn groot voorstander van op de fiets naar school gaan. Dit vergroot niet alleen de verkeersveiligheid rondom onze school, maar leert kinderen ook voldoende te bewegen.

Gezonde pauzes

Tijdens de ochtendpauze van 15 minuten eten en drinken de kinderen een kleinigheid. Het eten en drinken voor zowel de kleine als de grote pauze wordt van huis meegenomen. Snoep  en koolzuurhoudende dranken (bijvoorbeeld cola) zijn hierbij niet toegestaan. We willen gezond eten op school voor iedereen makkelijk maken, om zo bij te dragen aan een goede ontwikkeling van de kinderen. Samen met ouders zorgen we voor gezond eten en drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch.  We vinden het belangrijk dat kinderen fruit en groente eten en hebben daarom alle dagen fruitdagen waarbij er voor de kleine pauze enkel fruit/groente en drinken meegenomen mag worden. Indien mogelijk maken we gebruik van het gratis schoolfruit project. De kinderen krijgen dan 3 dagen gratis fruit, de andere twee dagen nemen ze zelf fruit mee.  Kinderen mogen geen koek, snoep of chips mee naar school.

Geschikt voor de kleine pauze vinden wij bijvoorbeeld:
 Fruit, zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, pruim en mandarijn.
 Groente, zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes.
 Volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol. Kijk voor geschikt beleg bij ‘Eten tijdens de overblijf’.

Tip: koop seizoensgroente en -fruit. Kijk in de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal

Zie ook ons protocol voedingsbeleid OBS Het Kofschip.

Traktaties verjaardag

Het Kofschip is een voorstander van een gezonde traktatie. Trakteren doen we zo gezond mogelijk. Er is ruimte om individuele afspraken te maken bij een allergie, dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging. Maak het vooral niet te gek, want een kinderhand is gauw gevuld. Daarnaast houden de leerkrachten van dezelfde traktatie als de kinderen.

Externe partners

  • Schoolarts
  • Externe vertrouwenspersoon: De besturen van samenwerkingsverband De Liemers PO hebben gezamenlijk een externe vertrouwenspersoon aangesteld. Haar naam is Chiene Hulst, zij is bereikbaar via  06-45434266 of via e-mail: chienehulst@externevertrouwenspersonen.nl.
  • Schoollogopedie: Kinderen in de leeftijd van 4 jaar en 9 maanden tot en met 5 jaar en 9 maanden kunnen in overleg met ouders en school aangemeld worden voor een logopedische screening. Het doel van deze screening is het voorkomen van stem-, spraak-, taal- en/of gehoorproblemen bij 5-jarige kinderen en het adviseren van de leerkracht/ school daar waar de problemen invloed hebben op de (leer-)ontwikkeling.

Downloads

Protocol medicijnverstrekking

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden [380.98 KB]