Andy Warhol (Verenigde Staten, 1928--1987), pop-art


Warhol behoort tot de stroming van de Pop-art.  Pop-art was een stroming die zich afzette tegen de serieuze kunst van toen. Pop-artkunstenaars wilden de kunst naar de mensen brengen. De pop-artwerken hebben dan ook geen boodschap, ze zijn alleen decoratief. Onderwerpen komen van de tv of uit de reclame.


Bekijk met de klas een aantal werken van Warhol (kunstboek of afbeeldingen van internet op het smartboard laten zien) en laat zien dat Warhol foto's bewerkte. Hoe heeft Warhol het portret ingekleurd? Hoe kan het dat je Marilyn Monroe nog steeds herkent in het schilderij?


Geef alle leerlingen een dubbele foto van prinses Maxima die geprint is in zwart-wit. Deze moeten met slechts twee kleuren ingekleurd worden: zwart, voor de donkere gedeelten, en een zelfgekozen kleur voor de lichtere delen van het gezicht. Voor de achtergrond wordt een andere kleur gekozen. Bij de tweede foto wisselen ze de gezichts- en achtergrondkleur om. Elke leerling maakt zo twee Maxima's op Warholwijze, die vervolgens op een zwarte ondergrond worden geplakt.

Deze opdracht is ook erg leuk met foto's van de kinderen zelf!

Materialen:

  • A4 tekenpapier met prints van Maxima

  • dikke viltstiften

  • zwart papier

Meer over Andy Warhol

www.warhol.org (met lesmateriaal)

Beginpagina

Meer thema's

Door Ashwin, groep 8

Door Cheyenne, groep 8

Index  *  Brueghel  *  Claude Monet  *  Vincent van Gogh  *   Mondriaan  *  Paul Klee  *   Kandinsky  *   Picasso 

Andy Warhol  *   Jim Dine  Rosina Wachtmeister  *  Keith Haring  *  James Rizzi  *  Ton Schulten  *  Modigliani  *  Christo 

Magritte   *  Miró  *  Victor Vasarely  *  Klaas Gubbels  *  Wayne Thiebaud  *  Matisse